Gloeibougies zijn nodig in dieselmotoren omdat de brandstof slecht ontbrandt als de motor koud start. Vooral bij buitentemperaturen van minder dan 0 graden Celsius is de gloeibougie onvervangbaar voor het starten van moderne motoren. Het zijn elektrisch verwarmde gloeibougies die in de verbrandingskamer worden geplaatst. Ze maken deel uit van het voorgloeisysteem. Tijdens de startfase worden de gloeibougies voorverwarmd en ondersteunen ze het startproces. Lees wat er gebeurt als de gloeibougies defect zijn en of u in dat geval kunt blijven rijden of dat reparatie aan te bevelen is.

gloeibougies-auto

Wat doet de gloeibougie?

Het gasmengsel ontbrandt door middel van de gloeibougie in de verbrandingskamer. Een dergelijk mengsel ontstaat uit een combinatie van zuurstof en brandstof – het mengsel wordt vervolgens ontstoken door de gloeibougie, die eerst door een gloeibougieconnector tot gloeien wordt gebracht. Wanneer de motor wordt gestart, wordt de gloeibougie ontstoken door een trekdraadstarter of een elektrische starter. Het is echter belangrijk dat de juiste gloeibougie wordt gebruikt om een aanzienlijk betere start te verkrijgen. Welke gloeibougie de juiste is voor welke motor hangt vooral af van de cc van de motor, het methanolgehalte van de brandstof en de luchttemperatuur. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zeer koude, koude, middelwarme, warme en zeer warme gloeibougies.

Levensduur gloeibougie

Net als bij veel andere onderdelen van de auto hangt de levensduur van de gloeibougies sterk af van de manier waarop de auto wordt gebruikt. Zoals hierboven vermeld, worden de gloeibougies gebruikt wanneer u de auto start. Dit betekent dat hoe vaker u de auto start, hoe sneller de verwarmingselementen verslijten en hoe sneller ze moeten worden vervangen. Bij auto’s die vaak worden gestart, kunnen de gloeibougies al na 50.000 km defect raken. In auto’s die lange afstanden afleggen, kan het tot 150.000 km duren voor ze moeten worden vervangen.

Gloeibougies in auto’s zijn gemaakt van metaal of keramiek. Dit hangt vooral af van welke auto u rijdt. Nieuwere auto’s zijn vaak uitgerust met keramische gloeibougies, die bestand zijn tegen hogere temperaturen en sneller voorgloeien. Wanneer u ze vervangt, moet u altijd precies hetzelfde type stekker monteren dat reeds in de fabriek was gemonteerd.

Symptomen / tekenen van defecte of doorgebrande gloeibougies

  • Startproblemen (vaak vooral bij lage buitentemperaturen)
  • Controlelampje van het voorgloeisysteem brandt of knippert
  • Foutmelding in geheugen, zoals “Gloeibougie cilinder X defect”.
  • “Spijkeren” tijdens het rijden
  • Verstopt / vol dieselpartikelfilter (DPF)

Zelf gloeibougies vervangen – Wat zijn de kosten?

Als de gloeibougies defect zijn, kunt u ze zelf vervangen of ze in een werkplaats laten vervangen. Zelf doen is natuurlijk goedkoper, maar de werkplaats brengt hogere kosten met zich mee.

Afhankelijk van het model kost het vervangen van gloeibougies tussen 10 en 25 euro per bougie. De ruimer voor het schoonmaken van de assen kost tussen € 15 en € 40, afhankelijk van het model. Dit resulteert in totale kosten van gemiddeld €80 tot €100.

Laat de gloeibougies vervangen in de werkplaats

Gloeibougies vervangen in een werkplaats is handig. Je zet je auto af en haalt hem weer op als alles klaar is. Specialisten vervangen in die tijd de gloeibougies. De werknemers zijn bekend met de noodzakelijke stappen en draaimomenten. De werkplaats heeft zelfs ervaring met het uitboren van vastzittende stekkers en voert dit werk op betrouwbare wijze uit.

Hier moet u naast de prijs van de gloeibougies zelf ook de arbeidstijd betalen. Normaal is 1 – 2 uur werk nodig, zelfs meer als de stekkers bijzonder stevig zijn. Typische uurtarieven voegen tussen €50 en €200 toe aan de prijs van de gloeibougies.