Ongeacht de leeftijd van je auto heeft hij wiellagers, die helpen bij het sturen. De achterwiellagers doen dit overigens niet. Elk wiel in je voertuig heeft zijn eigen wiellager, en de problemen kunnen bij elk van de wielen beginnen. Als je een van de volgende symptomen van een probleem met de wiellagers opmerkt, ga dan met je auto naar de dichtbij zijde garage!

Hier zijn enkele van de meest voorkomende tekenen dat de wiellagers aandacht nodig hebben.

auto-wielen-verwijderd-schijfremmen

Welke defecten kunnen er optreden?

1 Je hoort geluiden uit de wielen of banden: 

Versleten lagers maken vaak een knarsend, kreunend, grommend, brullend of rommelend geluid dat toeneemt met de snelheid van het voertuig. De geluiden kunnen ook luider worden als u een bocht maakt. Bij lage snelheden zijn soms schraap- of klikgeluiden te horen. Als de geluiden komen en gaan bij de overgang naar verschillende wegdekken, ligt het probleem waarschijnlijk bij de banden en niet bij de wiellagers.

2 De auto stuurt onregelmatig

Als je auto los begint aan te voelen, alsof de wielen niet stevig vastzitten, kunt u een slecht wiellager hebben. Versleten wiellagers resulteren in overmatige speling tussen de onderdelen in het lager, wat een onnauwkeurig gevoel geeft bij het sturen of gewoon over de weg rijden.

3 Je voelt trillingen en wiebelen door het stuur

Versleten lagercomponenten in de voorkant kunnen door het stuursysteem worden overgebracht, daardoor voelt je stuur trillen.

4 De auto trekt tijdens het rijden naar één kant 

Dit kan willekeurig gebeuren, waardoor je het gevoel krijgt dat je de auto niet volledig onder controle hebt.

5 De auto trekt tijdens het rijden naar één kant

Dit kan willekeurig gebeuren, waardoor je het gevoel krijgt dat je de auto niet volledig onder controle hebt.

6 De banden slijten ongelijk

Je banden kunnen je vertellen dat de wiellagers in slechte staat zijn. Een patroon van extreem ongelijkmatige bandenslijtage kan worden veroorzaakt door de trillingen en losheid van versleten lagers.

7 Je wiel begint te roken

Het wordt echt slecht als dit gebeurt. De interne onderdelen van de wiellager maken metaal-op-metaal contact, genereren intense hitte en steken het vet in brand. De wiellager staat op het punt totaal te bezwijken. Stop onmiddellijk met rijden.

8 Wiel komt los van het voertuig

Als je de auto niet laat repareren wanneer je bovenstaande waarschuwingssignalen opmerkt, is dit het eindresultaat. De wiellager zal uiteenvallen en het wiel en de band zullen loskomen van de auto en wegrollen. Dit kan een gevaar zijn voor jou en andere weggebruikers!

Wat zijn de kosten voor het vervangen van een wiellager?

Autowiellagers zijn nauwkeurig gevormde auto-onderdelen die aan hoge kwaliteitseisen moeten voldoen. Niettemin kunnen we veilig stellen dat de kosten van een wiellager tussen 30€-100€ liggen. Indien u echter een volledig pakket inclusief wielnaven wenst te kopen, zullen de kosten ongeveer 70€-200€ bedragen. Bovendien kunnen nog hogere kosten ontstaan als u niet rechtstreeks naar een werkplaats gaat.

Het is namelijk mogelijk dat niet alleen het wiellager, maar ook de wielnaven worden aangetast, wat tot meer werktijd voor de werkplaatsen leidt. Afhankelijk van het type voertuig en motor kunnen de werkplaatskosten variëren en het loont de moeite de prijzen van autowerkplaatsen in uw regio te vergelijken.

Hoe lang duurt het om een wiellager te vervangen?

Het vervangen van het wiellager duurt ongeveer 30 tot 90 minuten. Vervanging duurt ongeveer 30 tot 90 minuten, afhankelijk van de ernst van de schade. Als bijvoorbeeld het wiellager is vastgelopen, is een tijd van ongeveer 90 minuten heel gebruikelijk. Anderzijds duurt een normale wiellager vervanging ongeveer 30-45 minuten. Start nu een prijsvergelijking en vind de beste prijzen in de werkplaatsvergelijking!