Een vastgelopen autodeurslot is vervelend, maar meestal geen al te groot probleem. Het is vervelender als het deurslot volledig de geest heeft gegeven. Zelfs als u al lang geen klassieke autosleutel meer gebruikt om uw auto in conventionele zin te openen, kunt u in bepaalde situaties niet om de sleutel heen. De meeste nieuwere auto’s kunnen gemakkelijk worden geopend via een radiosignaal of zelfs door de deurklink aan te raken zonder de sleutel uit het slot te halen. Maar als de accu van de auto leeg is of ergens vastzit, is het enige wat helpt de noodsleutel, die min of meer verborgen zit in alle radiozenders. Hieronder vindt u hulp over het probleem en wat het kost om een defect deurslot te laten repareren of vervangen.

autosleutel-deur

Oorzaken wanneer het deurslot niet meer vergrendelt

Als een deurslot of de slotcilinder van een auto vastloopt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Het meest voorkomende probleem is de slijtage waaraan een slot in een auto wordt blootgesteld. Stof, vuil, water, vocht, vorst en de voortdurende trillingen bij het dichtslaan van de deur eisen na verloop van tijd allemaal hun tol op het slot. Deursloten gaan meestal een autoleven lang mee, maar dergelijke defecten zijn niet ongewoon. Het gevolg is dat de deurvergrendeling vastloopt of helemaal niet meer werkt. Een bezoek aan de werkplaats is dan onvermijdelijk, omdat het probleem zichzelf niet kan oplossen.

Hoe werkt een centrale vergrendeling in de auto?

Een centrale vergrendeling is een beveiligingssysteem dat wordt gebruikt om de deuren van een voertuig te vergrendelen en te ontgrendelen met behulp van een afstandsbediening. Het werkt door het verzenden van een gecodeerde radiofrequentiesignaal naar het voertuig. Het signaal activeert een elektrische motor die de vergrendelingen van de deuren activeert. De centrale vergrendeling is bedoeld om de deuren van een voertuig te vergrendelen zodra deze gesloten zijn, waardoor het voertuig moeilijker te stelen is.

Het is ook een handige functie voor het vergrendelen van alle deuren tegelijkertijd, waardoor het minder tijd kost om het voertuig te vergrendelen. De centrale vergrendelingssysteem bestaat meestal uit een bedieningspaneel dat op het dashboard is geïnstalleerd en een afstandsbediening. De bedieningselementen op het paneel worden gebruikt om het systeem in en uit te schakelen en om de vergrendelingen te activeren.

De afstandsbediening heeft meestal twee of meer knoppen die worden gebruikt om de deuren te vergrendelen en ontgrendelen. De centrale vergrendelingen kunnen ook worden gecombineerd met andere beveiligingssystemen, zoals alarmsystemen, die helpen voorkomen dat het voertuig wordt gestolen of dat de deuren worden geopend zonder sleutel. Als een voertuig wordt gestolen, kan de centrale vergrendeling helpen voorkomen dat de dieven de deuren openen en het voertuig starten.

Als de deurvergrendeling van de auto bevroren is

De uitzondering hierop is een opvallend of bevroren deurslot in de winter. In deze tijd van het jaar hoeft een opvallend slot niet per se kapot te zijn. Temperaturen onder nul kunnen er bijvoorbeeld toe leiden dat de accu van het voertuig het begeeft. In de meeste gevallen krijgen de elektromotoren in de deuren dan geen stroom meer om de portiersloten te ontgrendelen.

En natuurlijk kennen veel automobilisten ook het probleem wanneer de slotcilinder van de auto bevroren is. Vocht dat de slotcilinder is binnengedrongen bevriest, zet uit en blokkeert het mechanisme. Eenvoudige remedies zijn vaak voldoende om te helpen met een bevroren slotcilinder. De handel biedt voor dergelijke problemen kleine flesjes ontdooispray met olie aan. Daarmee kunnen de bevroren onderdelen in de sluitcilinder meestal binnen enkele seconden weer functioneel worden gemaakt.

Installeren centrale vergrendeling

In sommige voertuigen is het ook mogelijk om een centrale vergrendeling te installeren die wordt geactiveerd wanneer het voertuig wordt gedetecteerd. Deze functie activeert automatisch de vergrendelingen van het voertuig wanneer deze in de buurt van het voertuig wordt gedetecteerd. Centrale vergrendelingen zijn een nuttig beveiligingssysteem dat helpt voorkomen dat voertuigen worden gestolen of dat onbevoegde personen toegang hebben tot het voertuig. Het is een handig systeem dat gemakkelijk kan worden geïnstalleerd en gebruikt.

Kosten voor het repareren van de deurvergrendeling

Natuurlijk kan men adviseren om een vastgelopen deurslot niet te laten ontstaan. Regelmatig onderhoud, zoals bij alle slijtende onderdelen van de auto, verlengt de levensduur van een deurslot. Maar de meeste mensen verwachten niet dat dit deel de geest geeft. Dus als het zover komt en een reis naar de werkplaats onvermijdelijk is, zijn de kosten beheersbaar. De kosten van een nieuwe slotcilinder, inclusief werkplaatsservice, beginnen bij ongeveer 120 euro. Hier bij autoreparaturen.de krijgt u direct passende aanbiedingen van werkplaatsen bij u in de buurt.