Een vastgelopen autodeurslot is vervelend, maar meestal geen al te groot probleem. Het is vervelender als het deurslot volledig de geest heeft gegeven. Zelfs als u al lang geen klassieke autosleutel meer gebruikt om uw auto in conventionele zin te openen, kunt u in bepaalde situaties niet om de sleutel heen. De meeste nieuwere auto’s kunnen gemakkelijk worden geopend via een radiosignaal of zelfs door de deurklink aan te raken zonder de sleutel uit het slot te halen. Maar als de accu van de auto leeg is of ergens vastzit, is het enige wat helpt de noodsleutel, die min of meer verborgen zit in alle radiozenders. Hieronder vindt u hulp over het probleem en wat het kost om een defect deurslot te laten repareren of vervangen.

autosleutel-deur

Oorzaken wanneer het deurslot niet meer vergrendelt

Als een deurslot of de slotcilinder van een auto vastloopt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Het meest voorkomende probleem is de slijtage waaraan een slot in een auto wordt blootgesteld. Stof, vuil, water, vocht, vorst en de voortdurende trillingen bij het dichtslaan van de deur eisen na verloop van tijd allemaal hun tol op het slot. Deursloten gaan meestal een autoleven lang mee, maar dergelijke defecten zijn niet ongewoon. Het gevolg is dat de deurvergrendeling vastloopt of helemaal niet meer werkt. Een bezoek aan de werkplaats is dan onvermijdelijk, omdat het probleem zichzelf niet kan oplossen.

Als de deurvergrendeling van de auto bevroren is

De uitzondering hierop is een opvallend of bevroren deurslot in de winter. In deze tijd van het jaar hoeft een opvallend slot niet per se kapot te zijn. Temperaturen onder nul kunnen er bijvoorbeeld toe leiden dat de accu van het voertuig het begeeft. In de meeste gevallen krijgen de elektromotoren in de deuren dan geen stroom meer om de portiersloten te ontgrendelen.

En natuurlijk kennen veel automobilisten ook het probleem wanneer de slotcilinder van de auto bevroren is. Vocht dat de slotcilinder is binnengedrongen bevriest, zet uit en blokkeert het mechanisme. Eenvoudige remedies zijn vaak voldoende om te helpen met een bevroren slotcilinder. De handel biedt voor dergelijke problemen kleine flesjes ontdooispray met olie aan. Daarmee kunnen de bevroren onderdelen in de sluitcilinder meestal binnen enkele seconden weer functioneel worden gemaakt.

Kosten voor het repareren van de deurvergrendeling

Natuurlijk kan men adviseren om een vastgelopen deurslot niet te laten ontstaan. Regelmatig onderhoud, zoals bij alle slijtende onderdelen van de auto, verlengt de levensduur van een deurslot. Maar de meeste mensen verwachten niet dat dit deel de geest geeft. Dus als het zover komt en een reis naar de werkplaats onvermijdelijk is, zijn de kosten beheersbaar. De kosten van een nieuwe slotcilinder, inclusief werkplaatsservice, beginnen bij ongeveer 120 euro. Hier bij autoreparaturen.de krijgt u direct passende aanbiedingen van werkplaatsen bij u in de buurt.