Het EPC-waarschuwingslampje (Electronic Power Control) is een voertuigwaarschuwingsindicator die aangeeft dat er een probleem is met het gasklepsysteem van je auto, zoals met het gaspedaal, het gasklephuis, de tractiecontrole of cruise control. Het EPC-lampje kan echter ook andere problemen aangeven, die horen bij auto’s van de VAG-groep (Volkswagen, Audi, Seat & Skoda). 

gaspedaal-auto

Waarom gaat het EPC-lampje branden?

Als het EPC-lampje brandt, betekent dit dat er een probleem of storing is met het elektronische gaspedaal. Het hoeft niet te betekenen dat je niet kunt rijden of dat je het probleem met de auto opmerkt. Het licht moet idealiter worden gebruikt als een vroeg waarschuwingslicht, dat u waarschuwt voor problemen voordat ze gevaarlijk worden. Als het lampje continu brandt, moet u naar een garagebedrijf gaan om uit te zoeken waarom het lampje brandt en het probleem te laten verhelpen. De ernst van een storing hangt af van de aard van het probleem.

Als je auto is uitgerust met een ESP-systeem (Electronic Stability Program) kan ook het ESP-lampje gaan branden en wordt de auto automatisch uitgeschakeld wanneer hij een probleem met het gasklepsysteem detecteert. Daarom moet je niet aarzelen om je auto naar een garage te brengen als deze lampjes gaan branden.

Als je de indruk hebt dat de storing het rijgedrag van de auto beïnvloedt, zet de auto dan langs de kant van de weg en laat vervolgens de auto wegslepen. Anders kun je jezelf en een ander in gevaar brengen of een ongeluk veroorzaken.

Hoe werkt het elektronisch gaspedaal?

Het gaspedaal van een voertuig kan mechanisch of elektronisch zijn. Bij oudere voertuigen is het meestal mechanisch. De druk van het pedaal wordt overgebracht via een hefinrichting. Bij een elektronisch gaspedaal daarentegen wordt de druk doorgegeven door middel van elektronische signalen. Er kunnen problemen ontstaan als de transmissie is verstoord of de sensoren defect zijn. Aangezien het elektronische gaspedaal gewoonlijk dubbel beveiligd is, kan een storing worden opgespoord en verholpen voordat er een veiligheidsrisico ontstaat.

Foutcodes EPC-lampje

Er zijn verschillende foutcodes met betrekking tot het EPC-lampje, de drie meest voorkomende zijn P0226, P0571 en P0703. In de meeste gevallen kan ook P335A worden gegeven, in welk geval er een elektrische storing is.