Verbrandingsmotoren hebben motorolie nodig voor de smering en daarvoor heeft elke auto een oliepan die altijd voldoende olie bevat. Lekken in de oliepan zorgen ervoor dat door het constante verlies niet genoeg olie door het circuit kan worden gepompt door de pompen. Motorschade is dan op een gegeven moment het gevolg. Het schaadt ook het milieu omdat de verloren olie bijvoorbeeld in ons grondwater terecht kan komen. Bovendien laat olieverlies ook lelijke vlekken achter op de verharde oprit van het huis. Wij vertellen u de oorzaken, de symptomen en de kosten voor een reparatie in de garage zijn.

Wanneer wordt de carterpan vervangen?

De carterpan moet altijd worden vervangen als hij beschadigd is en lekt. Scheuren of gaten zijn mogelijke oorzaken, bijvoorbeeld wanneer de auto op stoepranden of hellingen terechtkomt. Vooral getunede voertuigen met navenant korte verlagingsveren worden hierdoor getroffen en lopen een groot risico. Remdrempels en kuilen waarover met te hoge snelheid wordt gereden, kunnen ook schade veroorzaken aan de carterpan. Hetzelfde geldt voor off-road excursies zonder voldoende bodemvrijheid. Roestschade, gaten door steenslag of een lekkende afvoerplug met een defecte schroefdraad zijn ook denkbaar. Let er bij het aandraaien van de bout op dat deze goed vastzit en neem uiteraard de voorgeschreven aandraaimomenten in acht. Gelukkig is een nieuwe carterpan niet erg duur als u zich verzekert van prijsvoordelen bij online kopen, maar voordat we ingaan op de kosten, een paar woorden over de symptomen van een defecte carterpan of carterpanpakking.

Hoe herken je een defecte carterpan?

Als de carterpan lekt, lekt de motorolie er vanzelf uit. Het kan zich verspreiden naar de ophanging en de bodem of gewoon op de weg druppelen. Olievlekken onder de auto en regenboogkleuren in plassen na een regenbui zijn een aanwijzing die niet mag worden genegeerd. Na verloop van tijd daalt het oliepeil natuurlijk ook, en u moet het niet zomaar bijvullen zonder de oorzaak te onderzoeken. De eenvoudigste manier is natuurlijk om naar de carterpan te kijken, maar daarvoor moet u onder de auto kruipen of de auto op een put of hefplatform zetten.

Aftapplug en pakking

Naast mechanische schade kan lekkage ook worden veroorzaakt door ouderdom als gevolg van stijve afdichtingen. Bij een goede olieverversing wordt bijvoorbeeld de aftapplug vervangen en vastgeschroefd met een nieuwe afdichting. De kit tussen het carter en de carterpan gaat ook niet eeuwig mee. Na verloop van tijd en door de hoge temperaturen wordt het stijf en uiteindelijk poreus en doorlatend. Het vervangen van de carterpanpakking verschilt echter niet veel van het vervangen van de complete carterpan.

Hoeveel kost het om de carterpan te vervangen?

Olie die uit de carterpan lekt is altijd een APK-defect, dus de reparatie kan niet worden omzeild. In de meeste gevallen zijn echter zowel de vervanging van de carterpanpakking als de vervanging van de complete carterpan in prijs te overzien. Inclusief arbeid moet u tussen de 300 en 500 euro begroten. Als u geld wilt besparen, kunt u bijvoorbeeld hoogwaardige olie en oliefilters vooraf online kopen en meenemen naar de werkplaats. Het vervangen van de carterpan zelf, het aanbrengen van het afdichtingsmiddel en het afvoeren van de gebruikte olie kunt u echter het beste aan deskundigen overlaten.