Als je vermoedt dat je krukassensor defect is, kunt u een aantal symptomen opmerken die op een defect kunnen wijzen. Mogelijk realiseer je dat er iets mis is met de sensoren wanneer de motor van je voertuig moeilijker start of vreemd aanvoelt. Er kunnen ook problemen optreden met het opwekken van stroom en het sturen van signaalmeldingen naar het voertuigstuurprogramma. Daarnaast kunnen er storingen optreden bij het bereiken van de maximale belasting van de motor. Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om een gespecialiseerde monteur te raadplegen om de krukaspositiesensor te vervangen.

De werking van een krukassenor

Een krukassenor in de auto maakt onderdeel uit van het motormanagementsysteem of ECU. Het doel van de krukassensor is om de posities van zowel de inlaatklep als de uitlaatklep van de cilinder te bepalen. Zodra de hendel in de motor aan de krukas wordt aangedreven, zal de krukassensor een signaal produceren dat naar de motorcomputer wordt gestuurd. De motorcomputer zal dit signaal verwerken en dan bepalen wat voor actie er moet worden ondernomen. Afhankelijk van het signaal zal het de mengverhouding, het ontstekingstijdstip of andere acties veranderen. Door deze informatie kan de motorcomputer precies de juiste verhouding in de motor produceren, en zorgen dat de auto precies de juiste prestaties levert.

Symptomen van een defecte krukassensor

Een defecte krukassensor kan verschillende symptomen veroorzaken die kunnen variëren afhankelijk van het probleem van de sensor. Sommige algemene symptomen kunnen zijn dat de motor helemaal niet start, de motor onregelmatig of te traag draait, een storend motorgeronk of hele hoge toerentallen heeft, en de motor warm of oververhit raakt. Als de krukassensor een storing vertoont, zal de motor geen juiste informatie doorgeven aan de computer die bestuurt hoe hard de motor werkt. Daarom kunnen de toerentallen onevenwichtig zijn.

Ook kan de motor klappen, waarbij hij aarzelt en schokt wanneer hij wordt gestart of is juist al te snel wanneer de gashendel is verhoogd. Een defecte krukassensor kan ook leiden tot een niet goed werkende versnellingsbak. De versnellingsbak kan verschillende versnellingen hebben, maar het verkeerde signaal van de krukasinformator kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de motor niet bij de juiste versnellingsstand gaat. Andere symptomen die gepaard kunnen gaan met een defecte krukassensor zijn een te hoog stookverbruik en schade aan de ontsteking.

Als gevolg hiervan verliest de motor zijn vermogen, prestaties en vermogen. In ernstige gevallen kan een defecte krukassensor de motor kapot maken en kan er totale onderbreking optreden waardoor de motor niet meer start.

Kun je doorrijden met kapotte krukassensor

Je kan doorrijden met een kapotte krukassensor, maar het is niet aan te raden. Een kapotte krukassensor beïnvloedt de prestaties van je motor en het vermogen. Het verstoort ook de stroomvoorziening en toerental van je motor, waardoor je motorklop kan krijgen of zelfs minder krachtig wordt.

Daarnaast vermindert een kapotte krukassensor ook de levensduur van je motor dankzij de belasting die het veroorzaakt. Het kan ook leiden tot onzuiverheden bij de verbranding, waardoor er onverwachte vertragingen kunnen optreden. Ook kan het stranden en zelfs tot een motorverlies leiden als het wordt genegeerd.

Daarom is het belangrijk om een ​​kapotte krukassensor zodra hij wordt ontdekt te laten vervangen om de prestaties, stroomvoorziening en levensduur van je motor te behouden. Ook moet je er zeker van zijn dat je een kwalitatief goed alternatief koopt dat perfect bij je auto past.

Wat is het verschil tussen een nokkenassensor en krukassensor?

Een nokkenassensor is een elektronisch apparaat dat de positie van de nokkenas in een motor meet. De informatie wordt gebruikt door de motorcomputer om de timing van de ontsteking en de injectie in de cilinders af te stemmen. Een krukassensor is een elektronisch apparaat dat de exacte positie van de krukas in de motor meet. De informatie wordt gebruikt door de motorcomputer om de juiste toerentalafstelling en de vermogensregeling af te stemmen.

Kosten voor het repareren van krukassensor?

Het precieze prijskaartje van het repareren van een krukassensor hangt af van verschillende factoren, zoals de exacte reparatie vereist, of er een nieuwe sensor moet worden gekocht, het merk of type van de krukassensor en het bedrijf waarvoor het wordt gerepareerd. In het algemeen variëren de kosten voor het repareren van een krukassensor tussen €150 en €400.