Is de nokkenassensor van je auto defect? We kennen de verschillende symptomen van een defecte sensor en we hebben ook informatie over de kosten die ermee gemoeid zijn! Maar, allereerst, wat algemene informatie over de nokkenassenor!

Wat is een nokkenassensor?

De nokkenassensor controleert de stand van de nokkenas en geeft deze gegevens door aan de boordcomputer van het voertuig. Dit computersysteem werkt met sensoren en andere apparatuur om de motor draaiende te houden. Met de gegevens van de nokkenassensor weten de brandstofinjectoren wanneer ze in actie moeten komen.

nokkenassensor-auto

Als de sensor defect is, weet de computer niet wanneer de injectoren afgaan. De foutieve aflezingen kunnen ook het ontstekingstijdstip beïnvloeden, wat van invloed is op het brandstofverbruik van het voertuig.

Schade aan de nokkenassensor wordt vaak veroorzaakt door olielekkage. Als dit het geval is, moet waarschijnlijk een ander onderdeel van het voertuig worden vervangen of gerepareerd.

Bij het vervangen van de nokkenassensor moet de uitlijning van de distributieriem in de gaten worden gehouden om te voorkomen dat er vloeistoffen op het bevestigingsgedeelte van de sensor terechtkomen. Sommige nokkenassensoren moeten worden bijgewerkt op het moment van installatie.

Defecte nokkenassensor: symptomen om op te letten

  • De auto start niet of slaat af
  • Er zijn problemen met de versnelling en de snelheid kan niet constant gehouden worden
  • Het motorlampje gaat branden
  • De auto hapert

Wat zijn kosten van het vervangen van de nokkenassensor?

De gemiddelde kostprijs van een nokkenassensor ligt tussen 130 en 310 euro. Dit bestaat uit de materiaalkosten voor de nokkenassensor (30 – 60 euro) en de arbeidstijd voor het vervangen van de nokkenassensor (100 – 250 euro).

De prijzen voor een defect aan een nokkenassensor kunnen variëren naargelang de fabrikant en het model. De nokkenassensor vervangen bij een VW UP, Toyota Aygo of Peugeot 106 is doorgaans minder duur dan bij een Audi A6 of Mercedes C-Klasse. Dit is vooral het geval wanneer originele onderdelen moeten worden gemonteerd.