Een defecte startmotor is een van de meest voorkomende problemen bij voertuigen. Het kan een aantal oorzaken hebben, waaronder een slechte accu, een slechte aansluiting, een slechte verdeling van de kabels of een defecte startmotor zelf. Een defecte startmotor kan verschillende symptomen vertonen, zoals een zwakke start, een stotterende motor, een trillende motor of zelfs helemaal geen start.

Wat doet de startmotor?

Aangezien verbrandingsmotoren – in tegenstelling tot bijvoorbeeld stoommachines – geen koppel leveren wanneer zij stilstaan, kunnen zij niet starten zonder hulp. Ze moeten “gestart” worden. Bij oudere auto’s gebeurde dit met een slinger en bij moderne auto’s met een startmotor. Een starter is een kleine elektromotor die de grote motor start en daarvoor de accu van de auto gebruikt. Hieronder leest u hoe u kunt herkennen dat de startmotor, een van de belangrijkste slijtageonderdelen van de auto, een probleem heeft.

De symptomen van een defecte startmotor

Het eerste wat een chauffeur moet doen als hij of zij een defecte startmotor heeft, is een visuele inspectie uitvoeren. Je moet ervoor zorgen dat alle kabels goed aangesloten zijn en dat geen van de kabels loszit of beschadigd is.

Daarnaast moet je ook de accu controleren, omdat een slechte accu het startproces kan beïnvloeden. Als je alle kabels en de accu hebt gecontroleerd, moet je de startmotor zelf controleren. Kijk of er geen verbrande of beschadigde onderdelen zijn en of de startmotor vrij kan draaien. Als er geen duidelijke problemen zijn, moet je de startmotor proberen te starten.

Als de startmotor nog steeds niet start, moet je mogelijk een professionele diagnose laten uitvoeren. Een professionele diagnose kan verschillende problemen met de startmotor opsporen, waaronder kortsluiting, mechanische problemen of defecte onderdelen. Als de diagnose aangeeft dat het probleem met de startmotor te maken heeft, moet je de startmotor vervangen door een nieuwe.

Symptomen defecte startmotor:

  • Geluiden van klikkend of ratelend metaal.
  • Automotor draait maar start niet.
  • Automotor draait, maar slaat af zodra de gashendel wordt losgelaten.
  • Automotor maakt geen geluid als de sleutel wordt omgedraaid.
  • Automotor maakt een slepend geluid als de sleutel wordt omgedraaid.

Wat zijn de kosten van het repareren van een defecte startmotor?

Als je een defecte startmotor hebt, moet je ervoor zorgen dat je het probleem zo snel mogelijk oplost. Als je het probleem te lang negeert, kan het leiden tot grotere problemen met je voertuig. Daarom is het belangrijk dat je de startmotor zo snel mogelijk controleert en vervangt als het nodig is.

Het is moeilijk om een exact bedrag te noemen omdat de kosten van reparaties aan een startmotor variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type auto, de moeilijkheidsgraad van de reparatie en de kosten van de onderdelen. In het algemeen kunnen de kosten variëren van €50 tot €400 of meer.