Als integraal onderdeel van het motormanagementsysteem van de auto stuurt de uitlaatgasrecirculatieklep (afgekort EGR-klep) een nauwkeurig afgemeten hoeveelheid uitlaatgassen terug naar het inlaatsysteem van de motor. Op die manier wordt het motorrendement verhoogd, het brandstofverbruik verlaagd en de NOx-uitstoot verminderd. Met de toenemende druk om de emissies te beperken, zal de EGR-klep in de toekomst een steeds belangrijkere rol spelen. Daarom moet u weten wat het doet, waarom het uitvalt en hoe u het in dat geval moet vervangen.

Defecte EGR-klep – Wat zijn de risico’s?

Net als bij het dieselroetfilter hoopt zich na verloop van tijd roet op in de EGR-klep als deze niet regelmatig wordt gereinigd. Het roet kan er vervolgens voor zorgen dat de klep verstopt raakt met roetafzetting. Wanneer de EGR-klep verstopt is, werkt hij niet meer naar behoren, waardoor de tweede verbranding niet wordt uitgevoerd.

Deze defecten betekenen dat niet alleen de kilometerstand van uw auto beperkt is, maar dat uw auto er ook plotseling mee kan stoppen als gevolg van het defect, omdat de motorprestaties er sterk door afnemen. In de meeste gevallen herkent u een defecte of vervuilde EGR-klep aan het uitlaatgaslampje dat op het dashboard gaat branden. Als dit het geval is, dan is het raadzaam om naar de werkplaats te gaan.

Onderhoud van de EGR-klep

Voordat u de EGR-klep van uw auto laat vervangen, kan het de moeite waard zijn om deze eerst te laten reinigen. Hierbij wordt een speciaal product in de tank gedaan dat het uitlaatsysteem en de EGR-klep reinigt. Dit kan u heel wat geld besparen, aangezien u misschien kunt vermijden dat u de klep moet vervangen

U kunt de klep ook demonteren om hem goed te kunnen reinigen. Deze optie is iets duurder dan het reinigingsproduct, maar het is ook doeltreffender om het roet te verwijderen en kan op lange termijn een vervanging voorkomen.

Als het roet zich echter al enige tijd op de klep heeft opgehoopt, is schoonmaken vaak niet voldoende om de EGR-klep weer aan de praat te krijgen.

Symptomen van een defecte EGR-klep

  • Motor loopt uit / auto “schokt” tijdens het rijden
  • Motor start slecht / helemaal niet
  • Motor springt in noodloop of in het noodprogramma
  • Auto accelereert slecht
  • Motorstoringslampje brandt of knippert
  • Uitlaatemissietest vertoont verhoogde uitlaatemissiewaarden en is daarom niet geslaagd.
  • Er komt zwarte rook uit de uitlaatpijp
  • Foutmelding in het geheugen, zoals “EGR-klep permanent open”

Hoeveel kost het om de EGR-klep te laten vervangen?

Als het niet mogelijk is uw ERG-klep te laten reinigen, dan zal het in de werkplaats moeten worden vervangen. Helaas is dit vrij duur, en daarom raden wij aan de prijzen van verschillende garages te vergelijken. Op die manier weetje wat je voor de reparatie moet betalen voordat je naar de garage gaat.

De materiaalkosten voor een nieuwe EGR-klep liggen vaak tussen 50 en 350 euro. In uitzonderlijke gevallen kan de prijs oplopen tot 700 euro. De vervanging duurt meestal tussen een half uur en vier uur. De precieze tijd die nodig is, hangt af van de vraag of de klep gemakkelijk toegankelijk is, dan wel of het gaat om een moeilijk bereikbare waar eerst talrijke andere onderdelen moeten worden gedemonteerd.

Op basis van een uurtarief van 80 euro variƫren de arbeidskosten voor het vervangen van een klep door een nieuw onderdeel van 200 tot 320 euro.