Toen ik voor het eerst ging rijden, maakte ik me overal zorgen over. Wat moet ik doen als ik parallel moet inparkeren? Wat moet ik doen als ik tijdens het rijden een ongeluk veroorzaak?  Maar wat als ik een lekke band heb? Hier is het advies over hoe u kunt omgaan met een klapband, hoe lang u op een lekke band kunt rijden en andere nuttige suggesties.

Wat veroorzaakt een klapband?

In tegenstelling tot de overtuiging dat een band door te hoge druk barst, gebeurt het tegenovergestelde. De meeste klapband treden op als er te weinig spanning is, waardoor de band over zijn limieten heen kan buigen. Het raakt dan oververhit totdat het rubber zijn hechting met de velg verliest. Blowouts zijn meestal het gevolg van een langzaam lek, een lekke band, zware belasting, een defecte klep of schade door een botsing. Klappen komen tegenwoordig veel minder vaak voor omdat de kwaliteit van banden in de loop der jaren zo sterk is toegenomen, maar ze komen wel voor.

Wat moet ik doen als mijn band kapot gaat?

Helaas is de beste manier om op een klapband te reageren, het tegenovergestelde te doen van wat je instinct je zegt. Mijn instinct zegt me dat ik moet stoppen met accelereren, op de rem moet trappen en naar de kant van de weg moet sturen. Um … niet zo veel. Van het gaspedaal trappen en op de rem trappen zijn de twee ergste dingen die je kunt doen.

Ten eerste, geen paniek. Elke plotselinge beweging – inclusief het verwijderen van uw voet van het gaspedaal om op de rem te trappen – is geen goed idee. Laat in plaats daarvan geleidelijk uw voet los van het gaspedaal en pak het stuur stevig vast. U wilt (voorzichtig) tegensturen totdat u uw voertuig heeft gestabiliseerd. Laat de auto uit zichzelf vertragen terwijl u hem naar de kant van de weg leidt. Je moet eraan denken om door de klapband te rijden, niet er tegenin te rijden.

Hoe lang kan ik rijden met een lekke band?

Het korte antwoord? Niet erg lang. Laten we zeggen dat je klapband niet het gevolg was van nachtmerries – je band is gewoon lek, maar je moet wat meer rijden. Rijden op een lekke band kan het wiel, de naafeenheid en andere onderdelen al na een paar honderd meter beschadigen. Doe wat u moet doen om van de rijbaan af te komen, maar dat is alles.

Hoe lang kan ik op een reserve band rijden?

Reservebanden zijn niet bedoeld om uw gewone banden te vervangen, dus rijd er zo min mogelijk op, tenzij u een groot reservewiel heeft. Onthoud dat reserveonderdelen geen profiel hebben en niet zijn versterkt, dus duw er niet tegen. Rijd niet meer dan 55 km per uur en probeer er niet meer dan 100 km op te rijden. Raadpleeg uw gebruikershandleiding voor nauwkeurigere informatie.

Uiteindelijk is kalm blijven (en misschien enkele van je instincten negeren) de beste manier om met een klapband om te gaan. Wat u kunt doen, is uw banden in goede staat houden met regelmatig onderhoud, om zo te voorkomen dat dit allemaal gebeurt. Als uw bandenspanningslampje gaat branden, laat dan uw banden nakijken – wacht niet. Het vervangen van banden is natuurlijk duur, maar dat geldt ook voor het ophalen van de brandende wrakstukken van je auto vanaf zijn vurige rustplaats op de bodem van een ravijn.