Mobiliteit is de motor van ons leven, maar de eisen zijn veranderd. We willen liever vandaag dan morgen op een emissieloze wijze en comfortabel de weg op. Op waterstof rijden doet dat: het is elektromobiliteit met het comfort dat we gewend zijn – tanken in drie minuten voor een bereik van 500-700 km. Waterstof wordt vaak als een milieuvriendelijke brandstof beschouwd. Echter, het maken van waterstof is lastig, waardoor het nog niet op grote schaal wordt gebruikt en er nog weinig tankstations zijn te vinden.

hyundai-nexo-waterstof

Auto’s die op waterstof rijden en welke zijn te koop in Nederland?

Er zijn twee waterstofauto’s verkrijgbaar in Nederland: de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. Beide modellen kosten ongeveer 80.000 tot 83.000 euro. Om echter op waterstof te kunnen rijden, moet je waterstof kunnen tanken. Helaas is er in Nederland nog geen landelijke infrastructuur voor waterstoftankstations, waardoor het moeilijk is om waterstofauto’s te gebruiken.

Hyundai Nexo (verkrijgbaar in Nederland)

De Hyundai Nexo is de ultieme evolutie van de elektrische auto. Met een ongeëvenaarde combinatie van design, prestaties en technologie, stelt de Nexo je in staat om te genieten van een zorgeloze en verantwoorde rit. Dankzij de combinatie van een brandstofcel en een elektrische motor, creëert de Nexo een vermogen van 160 pk. Daarnaast heeft hij een indrukwekkend actieradius van maar liefst 665 kilometer.

Bovendien is de Nexo uitgerust met een uniek veiligheidssysteem dat je rit beveiligt en je op de hoogte houdt van mogelijke gevaren. Niet alleen is de Nexo milieuvriendelijk, maar ook een genot om te rijden. Met zijn scherpe lijnen, sportieve stijl en stille prestaties, biedt de Nexo een ongeëvenaarde rijervaring. De Nexo is de perfecte auto voor iedereen die een milieuvriendelijke en betrouwbare auto wil met een luxe uitstraling. De Hyundai Nexo heeft een prijskaartje van ongeveer 70.000 euro en is leverbaar in Nederland.

Toyota Mirai (verkrijgbaar in Nederland)

De Toyota Mirai is een innovatieve auto die waterstof als energiebron gebruikt. Het is een volledig elektrisch voertuig dat bijna geen CO2 of andere schadelijke stoffen uitstoot. Het voertuig heeft een krachtige elektromotor die levert tot 152 pk en een koppel van 335 Nm. Het voertuig heeft ook een hoge energie-efficiëntie, waardoor het zijn energie langer kan gebruiken.

Bovendien heeft de Mirai een modern design met een aerodynamisch silhouet en een stoer voorkomen. Het voertuig is voorzien van verschillende technologische voorzieningen, waaronder dodehoekassistentie, autonome noodremassistentie en adaptieve cruisecontrol. De Mirai beschikt ook over een elektrisch verwarmd en gekoeld interieur, ledverlichting en een infotainment systeem. Het voertuig heeft ook een rijbereik van ongeveer 650 km op een volle tank waterstof. Toyota Mirai heeft een prijskaartje van ongeveer 70.000 euro en is leverbaar in Nederland.

Honda Clarity

De Honda Clarity is een hybride voertuig dat als plug-in en als brandstofcelvoertuig beschikbaar is. Het voertuig is ontworpen om milieuvriendelijk en energie-efficiënt te zijn. Het biedt een hoge prestatie en rijplezier met lage emissies. Het is uitgerust met een 1,5-liter Atkinson-cylinder benzinemotor, twee elektromotoren en een 17-kWh lithium-ionbatterij. De motor levert een vermogen van 212 pk en een koppel van 232 lb-ft. Het voertuig heeft een topsnelheid van 106 mph en kan tot 80 mijl per uur accelereren in slechts 7,1 seconden.

Het heeft een uitstekende brandstofefficiëntie met een geschatte brandstofverbruik van 111 mpg in de stad en 102 mpg op de snelweg. Het voertuig biedt ook een actieradius van 340 mijl. Het is uitgerust met een aantal avancierde technologieën zoals Honda Sensing, Apple CarPlay en Android Auto om uw rijervaring te verbeteren. De Honda Clarity is een geweldige optie voor milieubewuste kopers die op zoek zijn naar een milieuvriendelijk en energie-efficiënt voertuig.

Mercedes-Benz GLC F-Cell

De Mercedes-Benz GLC F-Cell is een innovatieve technologie die de toekomst van duurzame mobiliteit verandert. Het is de eerste auto die twee energiebronnen combineert – waterstof en een elektrische batterij – in één voertuig. In tegenstelling tot elektrische auto’s die alleen op batterijen lopen, kan de GLC F-Cell worden gevoed door waterstof of batterijen. Door deze unieke combinatie levert het voertuig een bijzonder hoge rijbereik van meer dan 450 km. De GLC F-Cell heeft ook een krachtige elektromotor die een topsnelheid van 160 km/u biedt.

Bovendien wordt het voertuig geleverd met modernste veiligheidssystemen, waaronder een actieve afstandsbediening, een stuurhulp- en parkeerassistent en een dodehoekassistent. Met de toevoeging van de Mercedes-Benz GLC F-Cell aan het gamma, kunnen autoliefhebbers genieten van een betrouwbare, krachtige en duurzame auto die hun leven eenvoudiger maakt.

BMW i Hydrogen NEXT

De BMW i Hydrogen NEXT is een innovatieve auto met een zuinige waterstofmotor. Het is de eerste waterstofauto van BMW met een volledig elektrische aandrijflijn die volledig uit waterstof bestaat, waardoor het geen emissies produceert. Het voertuig is uitgerust met een elektrisch vermogen van maximaal 188 kW (252 pk) en een koppel van maximaal 400 Nm, waardoor het een sportieve rijervaring biedt.

De waterstoftank kan maximaal 8 kg waterstof bevatten en de auto heeft een actieradius van 600 km. Het voertuig is uitgerust met een lage aërodynamische belasting, waardoor het een zeer energie-efficiënte auto is. Het is ook uitgerust met een geavanceerd navigatiesysteem, waardoor het gemakkelijker is om de beste route naar de bestemming te vinden. De BMW i Hydrogen NEXT is de perfecte auto voor mensen die op zoek zijn naar een milieuvriendelijke optie die ook nog eens comfortabel en plezierig is om te rijden.

Wat zijn de goedkoopste waterstof auto’s in Nederland?

De goedkoopste waterstof auto die in Nederland verkrijgbaar is, is de Hyundai Nexo en Toyota Mirai. De Hyundai Nexo heeft een actieradius van 665 km en heeft een prijskaartje van ongeveer 70.000 euro. De Toyota Mirai heeft actieradius van 650 km en kost ook zo’n 70.000 euro, waarmee de aanschafkosten voor beide auto’s aanmerkelijk gelijk zijn.

Hoe werkt de brandstofcel in waterstofauto’s?

Waterstofauto’s zijn in feite ook elektrische auto’s. De elektriciteit voor de aandrijving wordt echter niet opgeslagen in zware, dure accu’s, maar wordt tijdens het rijden verkregen uit waterstof in de brandstofcel. De chemische reactie van waterstof met zorgvuldig gefilterde zuurstof in de brandstofcel levert elektrische energie op en zuiver water als afvalproduct in een klimaatneutraal, vervuilingsvrij proces. De opgewekte elektriciteit wordt gebruikt om de elektromotor aan te drijven en de lithium-ion bufferbatterij in stootfasen op te laden. Deze batterij ondersteunt de brandstofcel door elektriciteit te leveren voor de aandrijving van de e-motor, bijvoorbeeld bij spontane hoge vermogensvraag.

Waar kun je waterstof tanken in Nederland

In 2015 opende het eerste Nederlandse waterstoftankstation. Sindsdien is dit netwerk hard gegroeid, net als het aantal waterstofelektrische auto’s in ons land. In de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem en Groningen is waterstoftanken nu al mogelijk. Er staan nog meer waterstoftankstations gepland in steden als Veldhoven, Breda, Roosendaal en Dordrecht. Het doel is om zo snel mogelijk door heel Nederland waterstof te kunnen tanken. Ook buiten Nederland groeit het netwerk van waterstoftankstations. Duitsland heeft bijvoorbeeld inmiddels bijna 100 waterstoftankstations met plannen om dit aantal te verhogen naar 400 in 2023. Ook in landen als België, Frankrijk, Denemarken, Zwitserland en Oostenrijk staan al waterstoftankstations.