We zijn ervan overtuigd dat een goede vakantiecheck voor je auto je veel tijd en geld kan besparen. Daarom leggen we je in deze blog precies uit wat je moet doen om je auto klaar te maken voor de vakantie. We laten je zien welke onderdelen je moet controleren, welke reparaties je moet uitvoeren en welke preventieve maatregelen je kunt nemen om problemen met je auto te voorkomen. We willen je helpen om je zorgen over je auto te verminderen, zodat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan.

Checklist om je auto te controleren

In deze checklist worden alle belangrijke onderdelen van je auto behandeld, zoals de motor, de koelvloeistofniveaus, de olie, de banden, de remmen, de verlichting en meer. Door deze checklist te gebruiken, kun je er zeker van zijn dat je auto goed onderhouden is en dat je veilig de weg op kunt.

1. Check het oliepeil en vul zo nodig bij

Controleer het oliepeil van uw auto regelmatig. Om dit te doen, moet u de oliepeilmeter op de motor van uw auto controleren. Het oliepeil moet tussen de minimale en maximale markeringen op de meter liggen. Als het oliepeil lager is dan de minimale markering, vul dan olie bij totdat het oliepeil op de maximale markering staat. Raadpleeg de handleiding van uw auto voor de juiste olie en hoeveelheid.

2. Check de ruitenwisservloeistof en vul zo nodig bij

Controleer regelmatig de vloeistofniveaus van de ruitenwisservloeistof en vul zo nodig bij. Om bij te vullen, open de motorkap en zoek naar het vloeistofreservoir. Open de dop en kijk of het vloeistofniveau onder de MAX markering ligt. Als dit het geval is, voeg dan vloeistof toe tot het niveau de MAX markering bereikt. Gebruik alleen de aanbevolen ruitenwisservloeistof. Na het bijvullen, draai de dop van het reservoir weer vast. Controleer regelmatig de vloeistofniveaus om ervoor te zorgen dat uw ruitenwissers goed werken.

3. Controleer of alle lichten werken

Controleer of alle lampen en knippers van de auto werken voordat je de weg op gaat. Controleer of de grootlicht, dimlicht en mistlicht werken, evenals de knipperlichten, remlichten en achteruitrijlichten. Controleer ook of de kentekenplaatverlichting werkt. Als er een lamp niet werkt, vervang deze dan voordat je de weg op gaat.

4. Controleer de bandenspanning en druk zo nodig bij

Het is belangrijk om de bandenspanning van je auto regelmatig te controleren. Als de bandenspanning onder de aanbevolen druk is, zal je auto minder wendbaar zijn, meer brandstof verbruiken en een slechtere wegligging hebben. Daarom is het aan te raden om je banden elke maand te controleren en zo nodig bij te pompen. Om de juiste bandenspanning te controleren, heb je een luchtdrukmeter nodig.

Er zijn verschillende soorten luchtdrukmeters, maar de meeste zijn relatief goedkoop. De juiste bandenspanning staat meestal aangegeven op het plaatje op de binnenkant van het portier of in de handleiding van je auto. Zorg ervoor dat je de juiste druk gebruikt. Als je de banden bijpompt, doe dit dan altijd in kleine stappen. Als je te veel lucht in de banden pompt, kan dit leiden tot schade aan de banden en kan ook je veiligheid in gevaar brengen.

5. Controleer de hoeveelheid benzine en vul zo nodig bij

Voordat je op vakantie gaat is het belangrijk om te controleren hoeveel benzine er nog in je auto zit. Het is aan te raden om te controleren of je voldoende benzine hebt om de reis te maken, en zo ja, hoeveel je nog aan benzine moet toevoegen. Controleer ook of de benzine die je gebruikt is aangepast aan de lokale voorschriften.

6. Controleer de remblokken en remschijven en vervang zo nodig

Controleer de remblokken en remschijven regelmatig op slijtage en vervang deze, indien nodig. Zorg ervoor dat de remblokken en remschijven goed schoon zijn en geen vuil of stof bevatten. Vervang de remblokken en remschijven alleen met onderdelen van dezelfde kwaliteit als de originele onderdelen. Zijn de remblokken of remschijven niet goed? Laat ze vervangen door een garage!

7. Controleer de v-snaar

Controleer de V-snaar voordat je op vakantie gaat. Een beschadigde of gescheurde V-snaar kan leiden tot motorproblemen. Controleer de spanning, de conditie en de slijtage van de V-snaar voordat je de motor start. Als je twijfelt over de staat van de V-snaar, vervang deze dan voordat je de motor start.

8. Controleer de motorolie en vervang zo nodig

Controleer de motorolie regelmatig om ervoor te zorgen dat de motor optimaal presteert. Als de motorolie vuil of verontreinigd is, vervang deze dan zo snel mogelijk om te voorkomen dat de motor schade oploopt

9. Controleer de staat van de ruitenwissers en vervang zo nodig

Controleer de staat van de ruitenwissers om ervoor te zorgen dat ze in optimale staat verkeren. Als de ruitenwissers versleten zijn, vervang ze dan zo snel mogelijk om te voorkomen dat de zichtbaarheid op de weg belemmerd wordt

10. Controleer de accu en laad zo nodig op

Het is belangrijk dat je je auto goed in de gaten houdt voordat je op vakantie gaat. Neem de tijd om de accu in je auto te controleren voordat je vertrekt. Zorg ervoor dat de accu op volle capaciteit is, zodat je zorgeloos op reis kunt gaan. Controleer ook of er geen defecten zijn aan de accu die je verdere problemen kunnen veroorzaken.

Waarom een vakantiecheck voor je auto zinvol is!

Een vakantiecheck voor je auto is zinvol omdat je je op deze manier kunt verzekeren dat je auto in topconditie is voordat je op vakantie gaat. Zo voorkom je dat er onderweg problemen optreden waardoor je je vakantie in het water valt. Tijdens een vakantiecheck worden onder andere de olie, de ruitenwisservloeistof, de bandenspanning en de remmen gecontroleerd.

Als er onderdelen moeten worden vervangen, kan de monteur dat direct voor je doen. Zo voorkom je dat je middenin je vakantie wordt geconfronteerd met onverwachte problemen. Een vakantiecheck is ook handig omdat je de monteur kunt vragen om naar andere potentiële problemen te kijken. Zo kun je ervoor zorgen dat je auto veilig en betrouwbaar is en dat je er geen omkijken naar hebt tijdens je vakantie. Als je een vakantiecheck laat uitvoeren, kun je er ook voor zorgen dat je auto goed is afgesteld voor de omstandigheden waarin je je bevindt. Dit kan je veel ongemak, frustratie en geld besparen.

Wat kost een vakantiecheck voor de auto bij een garage?

De kosten van een vakantiecheck voor de auto bij een garage kunnen variëren afhankelijk van de garage waar je naartoe gaat. Er zijn verschillende soorten vakantiechecks die verschillende kosten hebben. Als je een eenvoudige vakantiecheck bij een garage doet, kun je verwachten dat deze tussen de €50 en €150 kost. De prijs kan echter oplopen tot €400 of meer afhankelijk van de complexiteit van de vakantiecheck.

Welke nooduitrusting heb ik nodig?

Met een autocheck vóór je vakantie kuntje de kans op een ongeluk verkleinen, maar je kunt het niet helemaal uitsluiten. Om optimaal uitgerust te zijn bij een ongeval of pech, hebben wij de belangrijkste voorwerpen en documenten voor je vakantie samengevat:

  • Kleine gereedschapskist voor snelle reparaties
  • Telefoonnummer van de pechdienst
  • Eerste hulp kit
  • Waarschuwingsdriehoek
  • Waarschuwingsvesten
  • Europees ongevallenrapport

Een belangrijk onderdeel van de noodkit is ook de tweede autosleutel. Je kunt deze het beste aan een familielid geven. Dan heb je een back-up autosleutel mocht de andere verloren gaan. Het is belangrijk dat de reservesleutel altijd binnen handbereik is.