Als enige autofabrikant ter wereld bouwt Tesla aan een wereldwijd netwerk van snellaadstations die Tesla-rijders mogen gebruiken. Een Tesla Supercharger laadt op met een vermogen tot 120 kW gelijkstroom, wat ruwweg overeenkomt met een actieradius van 270 km na een laadbeurt van dertig minuten. Dat is ongeveer vier keer de actieradius van een conventioneel openbaar laadstation.

tesla-oplaadpaal

Van laadstation naar laadstation

Tesla Superchargers zijn ontworpen als range extenders, dus zijn ze vaak te vinden bij tankstations langs snelwegen of bij grote verkeersaders. Zo kun je door heel Europa reizen zonder lange wachttijden en tussenlandingen. Het navigatiesysteem toont automatisch alle Supercharger-locaties en kan je route berekenen.

Tesla Supercharger ook voor andere automerken

Na een testfase van enkele maanden heeft Tesla op 15.02.2022 alle Superchargers voor merken van derden in Nederland vrijgegeven. Nederland is het eerste land waar Tesla dit proefproject volledig heeft vrijgegeven. Sinds 1 november 2021 mogen merken van derden opladen bij geselecteerde Tesla Superchargers in Nederland. Eind januari 2022 werden enkele Superchargers in Frankrijk en Noorwegen opengesteld voor merken van derden.

Niet elke Tesla rijder is blij met deze stap. Velen vrezen dat de Superchargers nu volledig overbelast zullen raken, wat tot files en wachttijden zal leiden. Wij gaan er echter van uit dat Tesla de capaciteitsbenutting ruim van tevoren heeft geëvalueerd en dat ook in de toekomst zal blijven doen. Door de Superchargers te openen wil Tesla meer bestuurders aanmoedigen om elektrisch te rijden, want hoe meer elektrische auto’s opladen bij de Superchargers, hoe sneller het oplaadnetwerk kan worden uitgebreid. Dat is al duidelijk als je kijkt naar de Superchargers die nog in de planning zitten voor 2022.

Natuurlijk zullen er voordelen blijven voor Tesla-rijders, zoals de lagere prijs per geladen kilowattuur. De prijs voor niet-Tesla-rijders in Nederland ligt momenteel tussen €0,68 en €0,71 per opgeladen kilowattuur. De exacte kosten op de betreffende locatie zijn te zien in de Tesla App.

Tesla Supercharger in Nederland

1. Tesla Supercharger Venlo, Stationsplein 2, 5911 KG Venlo

2. Tesla Supercharger Eindhoven, Grote Berg 75, 5611 KS Eindhoven

3. Tesla Supercharger Amsterdam, Kabelweg 55, 1014 BA Amsterdam

4. Tesla Supercharger Utrecht, Stadsplateau 2, 3521 AZ Utrecht

5. Tesla Supercharger Rotterdam, Maasvlakte 2, Havennummer 730, 3199 LC Rotterdam

6. Tesla Supercharger Apeldoorn, Laan van de Mensenrechten 400, 7316 BH Apeldoorn

7. Tesla Supercharger Alkmaar, Noordhollands Kanaal ZZ 32, 1812 RG Alkmaar

8. Tesla Supercharger Heerenveen, Wolvega 2, 8441 HE Heerenveen

9. Tesla Supercharger Groningen, Hoendiepsterweg 4, 9723 BH Groningen

10. Tesla Supercharger Leeuwarden, Oostersingel 1, 8911 HA Leeuwarden