De airbag bevindt zich in de gordel van de heup- of schoudergordel. Bij een ongeval schiet het van daaruit omhoog en bevindt het zich direct voor de borstkas en het hoofd van de inzittende wanneer het wordt uitgeklapt. Dit voorkomt botsingen met de cockpit of de voorstoelen.
Korte geschiedenis airbag:
- Mercedes ontving het patent voor de airbag in 1971
- In 1980 werd voor het eerst een airbagsysteem als extra aangeboden voor luxe voertuigen
- In 1987 kwam in de VS de eerste Volvo met airbag voor de bestuurder op de markt, de Volvo 760.
- De installatie van een airbag is in Amerika sinds 1990 verplicht
Geschiedenis Airbag
De meesten van ons die autorijden, denken niet eens aan de airbags in onze voertuigen. We weten dat ze er zijn en we hopen vooral dat we ze nooit hoeven te zien. Maar hoe zit het met de mensen wiens leven ze hebben gered? Volgens de National Highway Traffic Safety Administration hebben airbags van 1987 tot 2012 het leven van meer dan 39.000 mensen gered. Naarmate de technologie vordert en de airbags nog beter worden, zal dit aantal zeker toenemen. Dus, wie moet hiervoor bedanken?
Wie heeft de airbag uitgevonden?
Oorspronkelijk gemaakt door Walter Linderer uit Duitsland en gepatenteerd in 1951, kwam de airbag (destijds een veiligheidskussen genoemd) in auto’s terecht. Helaas werkte de methode van Linderer om de airbag op te blazen – perslucht – niet goed genoeg om hem volledig op te blazen. Een andere feilbare eigenschap van deze airbag was dat er ofwel een signaal van de bestuurder voor nodig was om op te blazen of een botsing vanaf de bumper.
De Amerikaan John Hetrick werkte volgens het idee van Linderer en ontwikkelde zijn eigen patent in 1953 nadat hij een auto-ongeluk had gehad met zijn familie en verantwoordelijk is voor de term “airbag”. Na bij de marine te zijn geweest, gebruikte Hetricks idee voor de airbag technologie die is geïnspireerd op torpedo’s met perslucht. Ook al was het destijds aantrekkelijk voor de auto-industrie, de airbag bleef de ontwikkeling en productie meer dan een decennium lang ontgaan.
Pas in 1968 patenteerde een man genaamd Allen Breed een ontwerp voor een sensor die een crash beter kon detecteren. Er werd ook een ander drijfgas gebruikt om de activering van de airbag te versnellen, waardoor het een realistische veiligheidsfunctie is voor gebruik in voertuigen.
Hoe zijn de airbags veranderd in de loop van tijd?
Toen airbags in de jaren 70 steeds vaker voorkwamen, werden ze vaak beschouwd als een alternatief voor veiligheidsgordels. Het was echter in deze tijd dat autoveiligheid een internationaal probleem werd. Als gevolg hiervan werd meer nadruk gelegd op het dragen van veiligheidsgordels voor de veiligheid, met airbags als aanvulling.
In 1984 had de regering het mandaat voorgeschreven dat auto’s die na 1 april 1989 waren geproduceerd, een zijairbag aan de bestuurderszijde of een automatische veiligheidsgordel moesten hebben. De automatische veiligheidsgordel behoort nu tot het verleden, maar de airbag blijft. In 1998 werden dubbele frontairbags zelfs een mandaat en om het aantal verwondingen dat hierdoor opliep te verminderen, werden ze ook opnieuw ontworpen.
Inmiddels is de airbag een sprong vooruit en verder dan waar hij begon. Zijairbags helpen de inzittenden te beschermen tegen aanrijdingen aan de zijkant van een voertuig en bieden extra bescherming bij een ongeval waarbij de auto kantelt. Nog indrukwekkender zijn de sensorische technologieën die aanpassen waar en hoe de airbags in een voertuig worden opgeblazen. Airbags zijn in staat om zaken als bezetting, houding en gewicht van inzittenden te detecteren, of veiligheidsgordels worden gebruikt en hoe ernstig een ongeval is, “slimmer” geworden. Dankzij deze vooruitgang is het risico op letsel door airbags nu kleiner dan in het verleden.
Wat brengt de toekomst voor airbags?
De toekomst van airbags zal blijven verbeteren. Nieuwe technologieën die ongevallen detecteren voordat ze plaatsvinden, die de bestuurder waarschuwen voor gevaar of de airbags eerder activeren, zijn in de maak. Blessures zijn nog steeds mogelijk en komen voor bij het gebruik ervan. De hoeveelheid onderzoek die is gedaan, in combinatie met nieuwe ontwikkelingen, zal echter zeker de effectiviteit van airbags vergroten en tegelijkertijd het risico op letsel verminderen.