Elektronische stabiliteitsprogramma’s, ook bekend als anti-slipsystemen in auto’s, zorgen voor meer veiligheid op de weg. Maar hoe werken deze systemen (ESP) eigenlijk?

Electronic Stability Control

Het elektronisch stabiliteitsprogramma in auto’s redt al jaren levens. Het systeem, dat afhankelijk van de fabrikant wordt aangeduid met afkortingen als ESP of ESC (Electronic Stability Control), kan de auto in extreme rijsituaties stabiliseren en zo ongevallen voorkomen. Door afzonderlijke wielen af te remmen, zorgt het rijhulpsysteem ervoor dat het voertuig in bepaalde situaties niet uitwijkt of zelfs slipt. Ongeacht hoe het wordt afgekort, het verhoogt de veiligheid van de auto aanzienlijk.

Hoe lang bestaat ESP?

Na een aanvankelijk voorzichtige houding van de automobilisten brak het stabiliteitsprogramma ESP eind jaren negentig, begin jaren 2000 op sensationele wijze door. De weg werd geëffend door de kanteltest vóór de invoering van de A-Klasse Mercedes, de zogenaamde elandtest. Aanvankelijk was ESP alleen tegen meerprijs verkrijgbaar, maar tegenwoordig is het standaard in elke auto. Het werd overigens uitgevonden door de Nederlander Dr. Anton van Zanten, die als ontwikkelaar bij Bosch werkte. Het feit dat ESP in auto’s werkt, kan ook met gegevens worden bewezen.

Wat is het verschil tussen ESP, ASR en ABS?

ESP is sinds 2014 verplicht op alle nieuw ingeschreven voertuigen. Voor het grootste deel werkt het systeem volkomen onopgemerkt op de achtergrond terwijl wij in onze auto’s over de wegen van de Republiek glijden. In zijn huidige vorm is het een uitbreiding van het bekende ABS (antiblokkeersysteem) en omvat het ASR (antislipregeling), een ander niet onbelangrijk veiligheidssysteem.

Laten we de veiligheidssystemen eens nader bekijken. De drie systemen werken nauw samen. Sensoren bewaken de functies van elk systeem en activeren ze afhankelijk van de rijsituatie. Bij een noodstop moet het ABS ervoor zorgen dat het stuur niet blokkeert en dat de auto gelijkmatig wordt afgeremd. Dit is handig als u plotseling een obstakel of voertuig op de weg moet ontwijken.

Het ESP werkt nauw samen met het ABS-systeem. Het gaat slippen tegen door afzonderlijke wielen selectief af te remmen en in te grijpen in het motorvermogen. In nieuwere voertuigen ondersteunt het ook elektrische stuurbekrachtiging.

Remmen en slippen zijn beide zeer onaangename rijsituaties. Dus wat doet ASR precies? De zogenaamde antislipregeling betekent niets meer dan voorkomen dat afzonderlijke wielen spinnen op bijvoorbeeld gladde of natte ondergrond.

Rijden met ESP in de sneeuw

Met uitzondering van oudere auto’s kan het ESP slechts op enkele auto’s worden uitgeschakeld. Slaat dat ergens op? Ja, want er kunnen zich een paar situaties voordoen waarin het ESP-systeem in de auto contraproductief werkt. Een van deze uitzonderlijke situaties kan zich voordoen bij hevige sneeuwval. Stel je voor dat je met je auto voor een steile besneeuwde weg staat. In deze situatie zullen de wielen waarschijnlijk vaak doordraaien.

Het ESP zou nu regelmatig ingrijpen en het motorvermogen meer en meer terugschroeven. In extreme gevallen kan dit ertoe leiden dat de auto tot stilstand komt. Dat zou ongunstig zijn. Om het systeem uit te schakelen, moet de schakelaar in de meeste auto’s ongeveer drie seconden worden ingedrukt. In moderne auto’s kan in dit specifieke geval alleen de ASR-functie via het setup-menu worden uitgeschakeld; alle andere ESP-functies blijven dus behouden. U kunt het beste de handleiding van de eigenaar raadplegen. En vergeet niet het betreffende systeem weer aan te zetten.

Heeft mijn auto ook ESP

Of je auto ESP heeft of niet dat is niet altijd duidelijk voor voertuigen vóór 2014. Zoals zojuist beschreven, hebben auto’s van november 2014 standaard ESP aan boord. Er is gewoonlijk een schakelaar met de aanduiding ESP. Als dit niet het geval is, wordt ESP aangegeven door een overeenkomstig symbool op het instrumentenpaneel. Als je niet zeker weet of het systeem daadwerkelijk aanwezig is, kunt je het beste de handleiding raadplegen.

Afhankelijk van de fabrikant wordt het ESP-systeem anders afgekort. De volgende afkortingen kunnen voorkomen: VDC (Alfa Romeo), DSC (BMW, Mazda), VSC (Honda), MASC (Mitsubishi) alsmede de reeds geïntroduceerde afkorting ESC ( Electronic Stability Control).